2016. szeptember 7., szerda

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Így tervezek én

Ismét egy VKP bejegyzés. És végre megint részt vehetek benne! 😀 Ha te is szívesen csatlakoznál Szilvi Pillecukor blogján megteheted.


A témát Éva, Az anyu tervez blog írója adta. Köszönet érte!
Ő így ír a blogjáról: "Nemcsak anyaságról, babázásról szól a blog. Sok cikk szól a tervezésről, időbeosztásról, hatékonyságról, melyeket a tervezés menüpont alatt találtok. A lélek és az anyaként is nő rovatok szintén érdekesek lehetnek azok számára is, akik még nem babáznak: nőcis cikkeket találtok itt főleg. A háztartás menüpontban takarításról, selejtezésről, rendezésről olvashattok. A blogom februárban indult, átlagosan heti 3 cikkel jelentkezem. A témákat úgy próbálom alakítani, hogy a gyermekkel otthon lévő anyák kihozhassák a maximumot napjaikból, ugyanakkor rengeteg ötletet fel tudnak használni a babázás előtt álló olvasóim is, hiszen a hatékonyságnövelés, és a tervezéssel kapcsolatos tippek nemcsak babával tarkított pályán érvényesek :)"

Nos, hogy tervezek én? Hogyan tervezem meg a napjaimat? Használok-e segítséget? Vannak-e bevált praktikáim?

Nem is olyan egyszerű ez a téma, mivel én kötetlen munkaidőben dolgozom itthon, bármit be tudok iktatni a napjaimba. Nincs napi munkarutinom, nem mindig ugyanakkor kelek és fekszek.

Egyelőre egyetlen fix programom van egy héten: minden szerdán 9-től fél 11-ig kismama jógát tartok. Ezt tervezzük bővíteni délutáni időponttal. November környékén indítom a baba-mama jógát, és ha minden jól megy havi 1-2 alkalommal mandalafestő délutánok/esték lesznek.

Az egyéb apró-cseprő ügyek elintézéséhez a telefonom emlékeztetőjét használom, hogy semmit ne felejtsek ki. Szinte minden napra be van iktatva valami. Hol a villanyszerelőt, kőművest kell keresni (házfelújítás közepén vagyunk), vagy bankba/postára menni, netán orvoshoz, stb. Ez az én segítségem, hogy semmi ne maradjon ki.

Persze nem mindig éltem így, dolgoztam irodában, kötött munkaidőben, azok egész más idők voltak. 3 éve, mikor felmondtam, az első pár hónap nagyon nehéz volt, pedig az volt a vágyam, hogy a magam ura legyek. De mára elég jól kialakult ez és nagyon élvezem.

Néha eltervezem este, hogy másnap futni, biciklizni vagy jógázni megyek, aztán leülök dolgozni megfestem a legújabb mandalát, felkészülök a jógaórára, kitalálom, hogy mit főzzek másnap, de általában spontán jönnek a dolgok. Főleg, ha főni is felhív telefonon, hogy most azonnal meg kell valamit csinálni.😄

Egyetlen alkalommal veszem elő a határidőnaplómat tervezésre: ha úgy érzem, összecsapnak a fejem felett a hullámok. Ilyenkor egy hétre előre megtervezem a napomat a legapróbb részletekig (természetesen meghagyva a rugalmasságot) és igyekszem tartani magam hozzá. 1 hét nagyjából elég szokott lenni és újra kisimul minden. Ez a praktikám a zűrzavaros időszakokra.😌


Hálát adok érte, hogy akkor ülhetek le rajzolni, festeni, amikor jön az ihlet! És most értem el a számomra igazi tervezéshez. A mandalák elkészítését mindig megtervezem. Amikor meg van a fejemben az alapkoncepció, hogy mit szeretnék létrehozni, akkor felkutatom a szimbólumokat. Megtervezem, mekkora legyen a kép, hova kerüljenek a szimbólumok, milyen színeket használjak, majd nekiállok megrajzolni. De még itt is meghagyom magamnak a változtatás jogát, mert ahhoz, hogy elégedett legyek vele, hagyatkozni kell az érzéseimre. De a tervezés megadja hozzá az alapot.

Jut eszembe, még egy dolog: a nyaralás. Ez még egy olyan alkalom, ahol tervezek. Ha meg van az úti cél, utánanézek mit érdemes megnézni, mi az, ami érdekel, és ezeket bizony összegyűjtöm egy dokumentumban. 😌 Így van egy kiindulási alapunk, amiből szemezgethetünk.

Hát, kedves olvasó, nem sorolnám magam se a tervezgetős kategóriába, se a teljesen spontánba. De ami lényeg: a jelenlegi helyzetemben jó nekem így!😌

Varázslatos Napot Kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Az utolsó mondat a legnagyobb igazság. Annyira tervezni, és annyira spontánnak maradni, amennyire neked jó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért kellett idő, hogy eljussak idáig. Volt egy idő, amikor mindent megterveztem. Nem tudtam anélkül létezni. De ez így sokkal jobb! :)

      Törlés