2015. október 10., szombat

Belső szentély mandala

Utazás önmagunkba

Egy pályázatra festettem ezt a mandalát, ahova sikeresen be is jutottam, így egy kiállításon is részt vehettem vele.😌

A mandala a tibeti mandalák felépítése alapján készült.
A mandala szankszrit eredetű. Közép és kör, vagy körben forog jelentéssel bír, de szent centrumként is felfogható. A középponttal bíró kör maga a kozmosz, benne a mozdulatlan kerékagy és körülötte a létforgás, a világ. Középen található a belső szentély.

Belső szentély mandala
A mandalát három védőkör veszi körül, melyek a belső szentélyt védik a külső káosztól. A körön kívül a körülöttünk lévő világot jelképezi a Nap, a Hold és a Csillagok.

A körök kívülről befelé:

Első kör: a Tűzhegy lángköre, amely a szivárvány öt színében (sárga, piros, zöld, kék, fehér) pompázik. Ez a bölcsesség, amely képes arra, hogy elégesse bennünk a tudatlanságot.
Második kör: a Gyémántjogar kör (vadzsrasor). Az Egységet, a Lényeget, a megvilágosodást jelképezi, állandó, törhetetlen és nem ártanak neki evilági erők.
Harmadik kör: Lótuszszirom- kör, a bölcsességet és tisztaságot jelképező lótuszokkal.

Ezután egy parkba érünk, ez a palota előtere.
A palota négy kapuja a négy égtáj felé néz. Szemből nézve alul a keleti, balra a déli, fent a nyugati és jobbra az északi égtájat látjuk. A kapukat oldalnézetből látjuk, diadalívvel ékesítve, rajta egy nyolc részre osztott kerék. (A nyolcas szám a végtelenség és a kozmikus egyensúly szimbóluma; a bibliában is megtaláljuk, mint a kegyelem és feltámadás számát).

A diadalív mellett az égtájhoz tartozó elemek jelképei láthatók erősítés gyanánt.

Kelet a levegő, jelképe a lobogó zászló.
Dél a tűz, jelképe a láng.
Nyugat a víz, jelképe a kupa.
Észak a föld, jelképe a búza.

Az angyalok:

Kelet angyala Rafael. Az ő feladata a gyógyítás.
Jelképe: egy kígyókkal körbefont bot.
Dél angyala Michael. Legyőz minden gonoszt, Isten iránti hűsége megingathatatlan. Különleges tehetsége, hogy mindent megtisztít.
Jelképe: a kard.
Nyugat angyala Gabriel. Ő a hírhozó, aki a fontos híreket közli az emberekkel. Isten hangjának tartják.
Jelképe: a harsona.
Kelet angyala Uriel. Ő az isteni fény és tűz. Rávilágít a helyzet lényegére, előrejelzéseket ad, felhívja a figyelmet a különböző veszélyekre.
Jelképe: egy nyitott kéz, amely lángcsóvát tart.

A palota belsejében egy nyolcszirmú lótuszvirág található, ennek közepén látható a mindent látó szem, ami Isten jelképe. Ez belső szentélyünk.

Varázslatos Napot Kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése