2016. november 1., kedd

Halloween, Mindenszentek, halottak napja

Hogy is van ez? Három ünnep egy napon? Sokan ezt hiszik. Pedig ez 3 különböző napot jelent.

Október 31-én éjszaka ünneplik Halloweent, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak. A szó az angol „All Hallows Eve”, azaz „a mindenszentek előestéje” rövidített alakja. Eredetileg azért öltöztek ijesztő jelmezekbe és faragtak rémisztő töklámpást, hogy elijesszék vele az ártó szellemeket.


A töklámpás legendája:
„Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O'Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor megengedte, hogy lemásszon a fáról az ördög - aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit nyugtalan lelkének szánt. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa (rutabaga, svéd karórépa) belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke ennek a takarmányrépa-lámpácskának a fényénél keresi megnyugvását.”

November 1-én Mindenszentek napján, közös napon ünnepelik az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. – írja a Magyar Kurír 

November 2-án ünnepli a kereszténység a halottak napját. Ilyenkor gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért, mennek ki a temetőbe. Eredetileg ennek a szokásnak a célja, hogy a kiszabadult lelkek visszataláljanak saját sírjukba és ne kísértsék az élőket.


Ennyit röviden a 3 ünnepről. Sokan támadják a Halloweent, de én úgy gondolom, belefér. Az ismerőseim körében sok fényképet láttam Halloween bálról és szerintem nem gond, ha ez a gyerekek körében megmarad egyfajta jelmezbálnak. Fontosnak tartom viszont, hogy fel legyenek világosítva mikor mit ünneplünk, mik a saját hagyományaink. Ez egy három egymást követő ünnep, egymásra épülnek, ki-ki ünnepelje hite szerint.

Én személy szerint faragok töklámpást, mert jó a hangulata, melegséget ad. Ennyiben nyilvánul meg nálam a Halloween. 😌 Halottak napján gyertyát gyújtok az elhunyt szeretteimért, magamban megemlékezem róluk, esetleg a családban felmerülnek régi történetek.

Ha többet szeretnétek tudni ezekről az ünnepekről, az alábbi linkeken olvashattok róluk:

Varázslatos Napot Kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése