2015. szeptember 22., kedd

A csakrákról

Pár személyes gondolat a csakrákról 

Néhány éve kezdtem el foglalkozni a csakrákkal. Először csak az érdekelt, hogy hol helyezkednek el, milyen színűek, nagyjából tudjam, miért felelnek. Most sem vagyok szakértő, sokszor előveszem a könyveimet, újra átolvasom, hiszen mindig van valami új dolog, amit felfedezek.
Egy dologban hiszek: a világ energiarendszerekből, energiakerekekből épül fel. Mindenhol megtalálhatók ezek az energiakerekek, bennünk, a virágokban, az élelmiszerekben, a fákban, a homokszemekben. Ott rejtőznek és törekednek az egészséges működésre.

De most nézzük csak magunkat, embereket. Maga a csakra összekapcsolódik a jógával és egészen a Védákig megy vissza. Hét energiaközpontról, csakráról van szó, amik az életenergiát befogadják, továbbirányítják. Központi magok és együttesen egy teljességet, rendszert alkotnak, egyesítik a testet, lelket és szellemet, segítenek haladni a kiválasztott úton. Egymásra épülnek: az alsóbb csakrák szolgáltatják az alapzatot és így haladunk felfelé fokról-fokra. A gerincünk mentén helyezkednek el, függőleges oszlopként, melynek a neve szusumná. Talán megkönnyíti az energiaáramlás elképzelését, ha egy vonatra gondolsz, ami minden megállóba szállítja a megfelelő energiát, mint egy árucikket. Természetesen a csakrák működése nem ennyire egyszerű. Tartalmukat mi magunk alakítjuk cselekvéseinkkel, gondolatainkkal, a szüleinktől vett mintákkal. Időnként érezhetjük, hogy beleragadtunk egy-egy helyzetbe és csak körbe-körbe haladunk. Ilyenkor az adott csakra vagy csakrák túl- vagy alulműködnek. Ha fel tudjuk ismerni, hogy mi az, ami hátráltat minket (akár külső segítséggel), akkor könnyebben fog menni, hogy megtisztítsuk csakráinkat és az életenergia folyamatosan emelkedhessen. 

Mivel későbbi bejegyzésekben sorra veszem a csakrákat a mandalák kapcsán, most csak felsorolnám őket: 

Gyökércsakra
Hasi csakra (más néven Szexcsakra)
Köldökcsakra
Szívcsakra
Torokcsakra
Homlokcsakra
Koronacsakra

Érdemes mindegyikkel foglalkozni, hogy megakadályozzuk az alul- vagy túlműködést, amik különféle lelki vagy testi betegségekhez vezethetnek.

Ehhez szerintem a legjobb a meditáció, a jóga, illetve a mandalák használata.

Voltam már nagyon mély gödörben, akkor mindhárom eszközt használtam.
A magam által festett mandalák a hálószoba falára voltak kitéve és én élveztem a színeket, a formákat, ahogy a kör magába foglalja őket. Nincsenek kint állandóan, van, amikor előveszem, majd elrakom. A megérzéseimre hagyatkozom.

Meditáció csakratisztításhoz:

Tarts velem továbbra is a csakrák birodalmába. 

Varázslatos Napot Kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése