2016. szeptember 16., péntek

Nyereményem: SOL Színek világa tanfolyam

Ahogy azt már korábban írtam, egy pályázaton 3 tanfolyamot nyertem.
Az első tanfolyam, amin részt vettem a SOL Színek világa tanfolyam, amiről bővebben itt olvashatsz. A tanfolyamokat Kovács Miklós tartja, aki az Everness Fesztivál szervezésében is részt vesz.

Múlt hét szombaton volt a tanfolyam, egész nap tartott. Bárki mehet, nem kell hozzá rajztudás. Itt nem az a lényeg. Persze, az alap dolgokat megtanulod, mint hogy melyek a fő színek, mik az elsődleges-, másodlagos- és harmadlagos színek, mik a komplementer- és analóg színek, hogy érzékeljük a színeket, hogy tudod kikeverni őket. Mi az árnyalat, érték és intenzitás. Mi a szimultán kontraszt és mik a szubjektív színek.

Én itt csak a legalapvetőbb dolgokat osztom meg.

Az elsődleges színek, az alapszínek a sárga, piros és kék, amiket semmilyen más színből nem tudunk kikeverni. Elméletileg ebből a három színből kikeverhető az összes többi szín. Sajnos a gyakorlatban ez nem teljesen valósítható meg a vegyszerek miatt. Például ideális elsődleges kék festéket még nem sikerült létrehozni a kémikusoknak.
Egyedül a nyomdaiparban valósul meg, hogy a 3 alapszínből ténylegesen kikeverhető az összes többi szín.

A másodlagos színek, amiket 2 alapszín keveréséből tudunk létrehozni, a narancs (piros+sárga), a zöld (kék+sárga) és a lila (kék+piros).

A harmadlagos színeket egy elsődleges és egy másodlagos szín keveréséből tudjuk létrehozni. Ezek az olajzöld (sárga+zöld), aranysárga (sárga+narancs), királykék (kék +lila), türkiz (kék+zöld), korall (piros+narancs), magenta (piros+lila).

Analóg színek a színkörön egymást követő maximum 5 szín. Ezek egymással harmóniában vannak. Gondoljatok a csakrákra. Például a gyökércsakra a piros színt és árnyalatait tartalmazza (na persze sokszor nem csak 5 színt, de így könnyebb elképzelni).


A komplementer színek a színkörön egymással szemben álló színek. Például a sárga és lila egymás komplementer színei. Ezek egymás kiegészítő, tökéletesítő színei.

Ha bővebben is érdekel ez a dolog, van egy könyvajánlóm: Betty Edwards – Színes jobb agyféltekés rajzolás. Érthetően leírja benne a dolgokat, példákkal érzékelteti.

Számomra ez a része ismétlés volt, de jó volt újra átvenni, megcsinálni a színkört. Én alapjában véve ösztönösen használom a színeket, inkább azt figyelem, hogyan hat az emberre, milyen érzelmeket vált ki, erősít.

Viszont a következő mandalámnál – a tanfolyam hatására – tudatosabb leszek ezen a téren. Szintén egy pályázatra fog készülni, de erről majd olvashattok az elkészülés után.😌

Visszatérve a tanfolyamra, ami inkább közös érdeklődésű emberek találkozása, nagyon jó hangulatú volt. Miki nem veszi véresen komolyan a dolgokat, de átadja a megfelelő információkat, tudást, amivel bőven el lehet indulni. Persze, színes ceruza és pasztell is kerül a kezekbe, hiszen el is készítjük, amiről tanulunk.
Mivel minden színes ceruza kicsit másképp viselkedik, nagy élmény volt, hogy az elején még csak próbálgattuk az eszközt, mire képes, milyen, amikor egész finoman használjuk, milyen, ha rányomjuk a papírra. A végére mindenki egészen belejött.
Mert nem csak a színkörről szólt ez a nap, hanem önmagunkról is. Évszakokhoz, érzelmekhez társítottunk színeket, mindenféle meghatározó/konkrét alakzat nélkül. Maximum nonfiguratív lehetett. Megnéztük, hogy melyik színeket szeretjük leginkább és melyeket legkevésbé. A végén pedig megtudtuk azt is, hogy a színeknek milyen hatása van. Igény szerint Miki külön is foglalkozott velünk ezen a téren.




És a csúcspontot a szivárvány megrajzolása tette fel a napra.
Tartalmazza az elsődleges és másodlagos színeket is, ahogy gyönyörűen egymásba mosódnak. Hogy élveztük gyerekkorunkban, csodáltuk a színeit.


A gyerekek imádják a színeket. Van egy nagyon színes batikolt nadrágom és a minap, amikor mentünk a cukrászdába egy kislány már messziről kiabált, hogy „Színes, színes, színes!” és csak úgy nevetett. Mikor odaértek hozzánk, megkérdeztem, tetszik-e neki a nadrágom. „Igen, nagyon!”, jött a válasz. 😃 Ők még jobban rácsodálkoznak az apró dolgokra. Én azon vagyok, hogy minél inkább visszahozzam ezt a „képességet” az életembe.

Varázslatos Napot Kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése