2017. május 15., hétfő

Életkert mandala

Üdvözöllek az Életkertemben! Gyere, nézz körbe, ha tetszik valami, vidd magaddal!
 
A mandalát Louise L. Hay Éld jól az életed most! című könyvecskéje ihlette. A könyvhöz tartozó CD-t már többször meghallgattam, tulajdonképpen előbb, mint, hogy a könyv a kezembe került volna. A mondata, ami meghatározó volt, a CD-n nincs is rajta.
 
„Lépj be az Életkertembe, és ültess új, szépséges, életadó gondolatokat és elképzeléseket. Az Élet szeret téged, és a legjobbat akarja neked.”
- Louise L. Hay: Éld jól az életed most! –
 
Életkert mandala
Ahogy elolvastam, azonnal tudtam, hogy létre fogok hozni egy életkert mandalát, amit beültetek mindenféle jóval. Vannak mandalák, amik mögött kemény munka zajlik. Ez volt az eddigi legtovább készülő mind közül. Sokan úgy gondolják, hogy az nem munka, ha fejben tervezel valamit. Pedig gondolj csak bele, hogy például egy építész vagy lakberendező is először fejben rakja össze a dolgokat, majd papíron vagy a mai technikával gépen csinál egy tervrajzot vagy látványtervet, majd utána jön a megvalósítás. A gondolatból megteremtődik fizikai valójában. 
 
Ez a mandala szintén így alakult. Először a szívemben, mert hívott, hogy készítsem el. Majd elkezdtem gondolkodni, hogy konkrétan mivel szeretném beültetni, mit látnék szívesen Életem kertjében. Majd jött a kutatómunka, hogy hiteles legyen, a rajzolás, a szerkesztés és végül a festés. Nem tagadom, hónapokig készült az első érzéstől az utolsó ecsetvonásig.
 
 
És most ismerd meg Életem kertjét, hadd vezesselek körbe!
 
Ganésát a Kezdetek és Akadályok Urának tartják, a vállalkozások istene, aki jóindulatával elhárít minden akadályt egy induló üzlet, utazás, próbálkozás, alkotás elől. A tudományok, művészetek, kereskedők, költők védnöke. Azt hiszem, egy ilyen istenség mindenkinek jól jön. Én nem bánom, ha nekem segít az akadályokat elhárítani és azt sem, ha védi a művészetet. 😉 Sőt! Sokoldalúságával nem véletlenül ő lett a mandala középpontja.
 
 
A következő körben két szimbólumot láthatsz, az egyik a tulipán, ami a termékenység jelképe. Tölcséres kelyhe tartalmazza az élet nedvét, ezáltal az anyaméhre utal. Hoppál Mihály szerint ősi női jelkép: "Az ősi sziklarajzok, mezopotámiai széttárt lábú nőalakok stilizálódtak hosszú évszázadok alatt virággá. A tulipán belsejében lévő szirom a női nemi szerv ábrázolása." Egyben gonosz elhárító szerepe is van, ezért is faragták régen kapukra.
A másik a szív, ami az élet, a szeretet, a szerelem jelképe. Formájuk és jelentésük miatt is jól megférnek egymással. 😌
 

Természetesen termékenység kapcsán nem csak a gyermekvállalásra kell gondolni, hiszen az életed rengeteg területén lehetsz termékeny. A munkádban, a hobbidban, segítségadásban, játékosságban. Én is több dologban vágyom termékenységre, például alkotásban, kismama jógában, kerti munkában. És igen, azt szeretném, ha rengeteg szeretet lenne az életemben, a szívemben.  Az én anyukám napja című bejegyzésem óta azt érzem, hogy szétfeszít a szeretet, annyi van belőle, hogy nem csak anyának jut, hanem minden embernek, akivel kapcsolatba kerülök. Csodálatos érzés! 💚
 
A következő körben található aztán az igazi virágoskert. Itt magadba szívhatod az illatokat, sétálhatsz köztük, megérintheted őket.
 
Az őserőt nagyon fontos dolognak tartom, ezt a páfrány jelképezi. A legtöbb embernek, így nekem is a gyomromban van, a köldök tájékán, ahol a napfonat vagy köldökcsakra is található. Én mostanában hadilábon állok vele, jelez is a gyomrom, így érdemes vele foglalkoznom. Szeretném a lelki egyensúlyomat is helyrebillenteni – később megtartani – ezért a lóhere, ami a jólét szimbóluma is. Azért az sem árt, valljuk be. Hálából általában nem szenvedek hiányt, de miért ne vonzzak be még többet a kaméliával? A pitypang a boldogságot, a viola a bölcsességet szimbolizálja. Ki ne vágyna boldogságra, ugye? A legnagyobb titok, hogy csak észre kell venni, mert mindig ott van. A bölcsességről csak annyit, hogy az évek tapasztalatával mindenki egyre bölcsebb lesz, de milyen jó lenne ezt megosztani másokkal, hátha valamilyen területen segítséget nyújthatok neki. A bizalom szintén egy fontos tulajdonság, ezt a frézia hozza el nekünk. Van egy pár ember a környezetemben, akik bizalmatlanok másokkal szemben egy-egy rossz tapasztalat miatt. Nem mondom, hogy vakon kell bízni, de így sosem fognak újra közel engedni magukhoz senkit. Az egyik kirívó eset, hogy még a saját anyjában sem bízik, csakis magában. És itt jön a magunkba vetett bizalom. Amint bent, úgy kint is. Nem bízom magamban? Másban sem fogok. Foglalkozni kell magunkkal, az ön-bizalmunkkal, hogy egészséges legyen. Mindezt tegyük alázattal. Ha már alázat, akkor harangvirág. Egy idézet jut erről eszembe, az első része passzol az alázathoz: „Aki képes Isten előtt letérdelni, képes bárki előtt állva maradni.” (Sajnos nem tudom, kitől származik.) Tovább sétálgatva a körben, találhatsz még itt hóvirágot is, ami a reményt, krizantémot, ami a kitartást szimbolizálja. Vannak élethelyzetek, amikor mindkettőre egyszerre szükségünk lehet. És végül a kamilla, a szellem nyugalmáért. Hálás vagyok a nevemért, hogy ilyen jó kis dolgot szimbolizál. 😌

 
És jöjjön a külső kör. A napraforgó bármiféle lelki megpróbáltatás esetén segítséget nyújt, a nap felé fordulás az erőt jelképezi. Időnként szükségünk lehet elszántságra is, főleg, ha célokat tűzünk ki magunk elé, ezt a borostyántól kapjuk meg. A lótusz a megújulás, a lelki fejlődés, a teremtés szimbóluma. (Emlékezz, mit írtam az elején, hogy teremtődött meg a gondolatból ez a mandala).
 
 
Ezzel elértünk a mandala legkülső körére. És a kör az egész-séget szimbolizálja.
 
Egy dolgot említenék még meg, az ősbizalmat. Itt nem az önbizalomra gondolok, hanem arra az ősbizalomra, ami a gyökeredet jelenti. Jó esetben már az anyaméhben kialakul és még szerencsésebb az, akinél nem vagy csak kevéssé sérül gyerekkorban. Ennek a visszaállítása, vagy inkább úgy fogalmaznék, visszatalálni hozzá, kemény munka. De jó hír, hogy nem lehetetlen!
 
Most már csak a háttér maradt. Itt négy dolog jelenik meg, amiket nagyon szeretek és jelentésüktől függetlenül helyet kellet, hogy kapjanak a képen. A tölgyfa, amiről azt feltételezték, hogy az ég kapuja, amin keresztül le tudnak jönni az istenek közénk. Gondolj erre, ha leülsz egy tölgyfa tövébe vagy átöleled a törzsét. Életerőt, alkotóerőt ad, növeli az önbizalmat.
Nyaranta sokszor megyünk le az Öreg-tó partjára és mindig fűzfa alá fekszünk be. Imádom nézni, ahogy levelei lengedeznek a szélben, törzse a víz felé hajlik. Az igazság és őszinteség fája.
A pufók kis nevető Buddha engem mindig mosolyra inspirál. Tudom, van, aki nem szereti, pedig a gazdagság és bőség szimbóluma, mellesleg segíti a gyermekáldást. És végül a boldogság kék madara.
 
 
„A Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája; az emberi szív.”
- Maurice Maeterlinvk: A kék madár -
 
Remélem jól érezted magad nálam, gyere máskor is, ha kedved tartja, én várlak!
 
Varázslatos Napot Kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése